Anonymitet – upplevelser och verklighet

Anonymitet på nätet i olika former är en allt större nisch. Vi ser olika typer av produkter växa fram, med olika tankar bakom dem, olika målgrupper, och de marknadsförs på olika sätt.

Det finns tydliga oklarheter om vad de olika tjänsterna faktiskt gör, vilket Runa A Sandvik höll ett intressant föredrag om på säkerhetskonferensen Next Generation Threats förra veckan. Hon använder Tor för att vara anonym på nätet, men alla lösningar är inte av den kalibern.

Det finns saker att tänka på när du shoppar runt bland kommunikationsapparna, för det dyker upp mycket om innehållsförteckningen kan vara sådär.

Vi ser tjänster som Snapchat, som anspelar på säkerhet på ett eller annat sätt. Där kan användaren lockas att skicka material som inte skulle ska skickats i andra kanaler. Snapchat är dock inte säkrare, åtminstone inte för det man vill åstadkomma. Litar du inte på att någon ska radera en bild, skicka den inte alls. Som vanlig meddelandeapp är den dock helt okej. Dessutom har tjänsten råkat ut för spam på sistone.

Det finns också en hel del appar som krypterar kommunikation, så att ingen (nja…) utöver mottagaren kan ta del av meddelandet, till exempel svenska Hemlis. Här hittar vi tjänster som någonstans står bakom en demokratisk rättighet att kommunicera fritt utan att myndigheter kan lyssna. För de med andra åsikter är de bara verktyg för knarklangare och terrorister. Det är här innehållsförteckningen kan brista. Du vet inte om krypteringen håller måtte, om eller var dina data lagras, eller vad som skulle hända om en domstol begärde ut kommunikation eller loggar.

Ett exempel på en ny app med en annan aspekt av anonymitet som huvudidé är tjänsten Secret, som låter användaren skicka meddelanden helt anonymt till alla i sin telefonbok som också har appen. Det är kittlande med hemligheter och tjänsten är säkert en ventil för många. Samtidigt kommer rapporter från verkligheten visar tyvärr att den används i mobbingsyfte bland ungdomar och i skolor.

Tjänster för anonymitet på nätet handlar grovt förenklat oftast om tre saker: anonymitet gentemot myndigheter och annan avlyssning, anonymitet gentemot annonsörer och kommersiella intressen, och anonymitet gentemot dem man kommunicerar mot. Alla med sina egna inneboende egenheter, fördelar och problem.

Gentemot myndigheter visar det sig vara svårt att vara anonym, eftersom tjänsteleverantören i de flesta fall kommer att lämna ut dina meddelanden om en domstol kräver det.

Gentemot annonsörer är det enklare att dölja sina förehavanden och det går att göra friktionsfritt. En liten nackdel är att man får illa riktad reklam, vilket eventuellt kan vara ännu mer irriterande än reklam man kan tänkas nappa på. En annan är förstås att man går runt nätföretagens affärsmodell.

När det gäller anonymitet mot människor man känner är invändningarna enbart etiska och moraliska –  vi vet vad människor brukar göra när sådana möjligheter finns.

När tjänsterna blir fler och fler, när användaruppgifter stjäls och när informationen visar sig vara mindre säker än man hoppats på, då kommer det att bli tydligt hur lite allmänheten faktiskt förstår om anonymitet, kryptering och möjligheterna att kommunicera fritt.

 

 

Missa inget!

Prenumerera på Säkerhetsbloggen via e-post!

One comment

Your email address will not be published.

  • Indra, Permalink

    Väldigt bra sammanfattning kring hur termen ”säkert” kan vridas och vändas på. Just Snapchats anspelande på säkerhet gör att man vaggas in i en falsk trygghet.