Att tagga eller inte tagga…

Att tagga sina vänner i foton är en populär Facebookfunktion som många inte vet är automatiserad. Vem som helst kan med andra ord bli taggad utan att ha aktiverat tjänsten och för att slippa bli taggad måste användaren själv begränsa eller stänga av funktionen. Något som kanske verkar ganska harmlöst, men det finns stora nackdelar med den typen av identifiering online och man kan stänga av denna funktion. En av de viktigaste anledningarna till varför är för att kontrollera så att dina foton inte publiceras på oönskade platser.

Här är de steg som kan rekommendas att man tar för att skydda sin identitet och personliga integritet på Facebook (och vi har slängt in lite andra tankeställare utöver taggningsfunktionen också):

 1. Logga in på ditt Facebookkonto
 2. Gå in på ”Konto” uppe till höger
 3. Klicka för att se gardinlistan
 4. Klicka på ”Sekretessinställningar”
 5. Under ”Dela innehåll på Facebook” gå in på ”Anpassade”
 6. Avbocka rutan ” Tillåt att vänner till personer som taggats i mina foton och inlägg ser dessa.” (Detta gör att du minskar risken för att dina vänners bilder taggas i onödan).
 7. Klicka sedan på ”Anpassa inställningar” (den blå pennan) som finns längst ner på sidan.
 8. Under ”Saker jag delar med mig av”, inaktivera/ta bort bocken i rutan ”Inkludera mig i ’Personer som är här nu’ när jag har checkat in” (eftersom detta är som att tala om för världen att du inte är hemma).
 9. Under ”Saker som andra delar med sig av”, klicka på gardinen till ”Föreslå bilder på mig för vänner” och välj avaktivera. Glöm inte att klicka på OK.
 10. Under samma sektion, avaktivera ”Vänner får checka in mig på platser”.
 11. Passa gärna på att se över dina inställningar för kontaktinformation, så att du inte visar din e-postadress eller ditt telefonnummer för fler personer än de du vill. Det bästa är att ta bort mobilnumret helt.
 12. Passa även på att se över dina inställningar för säkerhet och sekretess.

Att skydda din privata information online är inte helt enkelt, men i allra högsta grad nödvändigt. För en bredare översikt av Facebooks inställningar för sekretess, läs gärna inlägget på vår internationella blogg från tidigare i juni här.

Missa inget!

Prenumerera på Säkerhetsbloggen via e-post!

No comments

Your email address will not be published.