Facebook – nu med kryptering

Mycket om Facebook nu.

För ett tag sedan fick Mark Zuckerberg, Facebooks grundare, sitt eget konto kapat, berättar bland andra PC För alla. Inte så mycket mer att göra än att stämma in i tidigare kritik mot Facebooks ganska halvhjärtade säkerhetstänkande. Det kunde vara mycket bättre – en bra början vore att använda krypterade anslutningar – även om man självklart måste balansera användarvänlighet mot säkerhet. Det måste gå snabbt att registrera sig på och använda tjänster som Facebook, det är viktigt för affärsmodellen. Vissa säger att det i Zuckerbergs fall handlar om slapp lösenordshantering, och då är det inte mycket att göra åt.

Händelserna i Tunisien, där landets myndigheter stal lösenord och övervakade Facebook på nationell nivå för att försöka stävja de demonstrationer som delvis koordinerades i sociala medier, provocerade fram en reaktion från Facebook: alla som anslöt inom landets gränser erbjöds en säker HTTPS-anslutning.

Nu, dagar efter att Zuckerbergs konto kapades, ska Facebook enligt The Register erbjuda alla sina 500 miljoner användare SSL-krypterad inloggning. Man kan kanske säga ”äntligen”.

Missa inget!

Prenumerera på Säkerhetsbloggen via e-post!

Comments: 2

Your email address will not be published.

 • Christine Ängemalm, Permalink

  Hej Anders !
  Är Så OTROLIGT TRÖTT PÅ alla hot på FB !!!
  man riktigt såg igår hur alla ens vänner blev drabbade…en efter en…o snabbt kunde man följa 🙁

  jag litar snart inte på nån..INTE KUL

  – Har ni ingen sida på FB som man kan få tips o råd av såna gånger hur man ska göra?

  Hälsningar Christine

  • Anders Nilsson, Permalink

   Hej Christine,

   Visst är det irriterande med olika former av angrepp på Facebook, även en del av det som sprids kan tyckas harmlöst.

   Ett bra tips är att hålla koll på vilka applikationer man har installerade på sin Facebooksida. Det ser du genom att klicka på Applikationer i vänsterspalten. Chansen är stor att det finns många där som du inte har använt på länge. Sådana kan vara ett problem och har möjligen tillgång till en del känsliga uppgifter, så ta bort dem du inte använder längre. Hur du tar bort dem kan du se här: https://www.facebook.com/help/?faq=17487.

   Vad gäller en Facebooksida så planerar vi faktiskt på att göra just en sådan för att svara på frågor och ge råd.

   Trevlig helg,
   Anders Nilsson