Facebooks Timelinefunktion utnyttjas av svindlare

Facebooks senaste stora uppdatering heter Timeline och är en sidfunktion som listar samtliga av användarens inlägg sedan starten. Timeline har förvirrat många och än så länge är funktionen inte ett måste för de hundratals miljoner människor som är medlemmar i forumet, men framöver kommer alla att behöva gå över till det nya utseendet.

Under Timelines betaperiod kunde Facebookanvändare testa funktionen och sedan återgå till det gamla utseendet, men idag finns inte möjligheten att ändra sig kvar. Har man väl skaffat Timeline så är man bunden att fortsätta använda det utseendet. Många användare är missnöjda med funktionen och har därför tyvärr varit enkla måltavlor för falska sidor som lovar att de kan hjälpa till att återställa originalutseendet genom några enkla steg. Den funktionen existerar alltså inte, men en stor mängd människor har redan gått i fällan. Under förra veckan rapporterades till exempel 71.000 ”Likes” från fejkade anti-Timeline-sidor på Facebook (se exempel nedan). De falska sidorna leder i sin tur användaren vidare till ett flertal andra sidor som denne då måste ”Gilla” för att gå igenom de steg som sidan säger vara nödvändiga för att stänga av Timelinefunktionen. Resultatet blir att den som bara ville stänga av Timeline istället plötsligt har klickat ”Gilla” på tjugo andra sidor och också till exempel bjudit in alla sina Facebookvänner att göra detsamma.

Den norska tidningen Nettavisen har skrivit mer om ämnet samt publicerat en video från kollegorna på Eurosecure Norge här. Facebook själva har hittills inte påtalat problemet på sin Security Page.

Så, för er som har valt att börja använda Timeline och känner er missnöjda – det finns tyvärr ingen möjlighet att gå tillbaka till originalutseendet. Facebook har bestämt sig för att alla användare ska ha Timeline, så även de som ännu har det gamla utseendet kommer inom den närmsta framtiden vara tvungna att byta.

Missa inget!

Prenumerera på Säkerhetsbloggen via e-post!

Comments: 3

Your email address will not be published.

 • Irene Olsson, Permalink

  Hej!
  Har läst detta om Timeline,men kan facebook
  tvinga alla människor att använda det?Det finns
  många som inte vill eller kan ha det nya.Sedan vet vi att facebook
  har börjat tappa mycket folk pga olika anledningar.

  Tack

  • Anders Nilsson, Permalink

   Ja, det kan de. De har tidigare sagt att de kommer göra så att alla kommer får Timeline istället.

   För Facebook blir det ju enklare om alla sidor fungerar likadant (enklare för dem att programmera och underhålla det). Nackdelen är att alla kanske inte gillar det, men tyvärr(?) måste ju sidor uppdateras och förnyas ibland. Nya färger, omdesign, funktioner som vissa använder, men som av ekonomiska (eller visionära?) skäl kanske måste tas bort.

   Facebook kanske backar och låter en använda det gamla utseendet, men i slutändan är det ju ändå de som styr och bestämmer.

   /Anders

 • Irene, Permalink

  Hej Anders

  Tusen tack för ditt svar.Jag hade skrivit en del,men så kom det upp
  att jag hade glömt att fylla i fälten,så jag skriver till dig igen
  lite senare.
  Har lite frågor om det fantastiska Facebook.
  Men än en gång stort tack

  Irene