Fyra tips för säkrare lösenordshantering

Det svävar ofta runt olika typer av tips i cybervärlden om hur ett lösenord ska vara utformat och hur man ska hantera lösenord för att hålla så hårt på sin egen säkerhet som möjligt. Eftersom jag själv tycker att detta är viktigt tänkte jag passa på att ge mina fyra favorittips på hur man som vanlig datoranvändare kan hantera och utforma sina lösenord.

Ofta handlar den här typen av listor om vad man inte ska göra, men jag tänkte istället lista saker man ska tänka på.

Använd lösenmeningar

Den enklaste regeln är kanske också den svåraste att följa – långa lösenord är säkrare. Tyvärr är de också svårare att komma ihåg. Att hålla, till exempel, 39 slumpmässigt utvalda tecken i minnet är inte praktiskt möjligt för de flesta av oss. Men det fina i kråksången är att tecknen inte behöver vara slumpmässigt utvalda. Det går nämligen utmärkt att använda en ”lösenmening” istället för ett ”lösenord”. Meningen ”2004 gick Gefle IF slutligen upp i Allsvenskan” är mycket lättare att komma ihåg. Dessutom innehåller lösenmeningen både siffror och versaler och är ett säkert lösenord.

Vikten av olika lösenord

Om du använder samma lösenord på alla sajter som du är medlem i kommer Internetbrottlingen som får tag på lösenordet på en sajt också ha nyckeln till alla andra sajter. Sprid därför dina risker och använd olika lösenord.

Skriv ner ditt lösenord

Tvärtemot vad många tipsar om så är det okej att skriva ner sitt lösenord. Hur ska du annars komma ihåg dina 20 teckens lösenmeningar till de där tio sociala nätverkssajterna som du är medlem i? Vad som däremot är extremt viktigt är att du förvarar dessa nedskrivna lösenord på ett säkert ställe och att du är noggrann med att hålla dem för dig själv.
Ett bra program för att spara lösenord är Keepass som du med fördel kan köra från ett USB-minne. Kom ihåg att säkerhetskopiera lösenordsdatabasen bara.

Byt lösenord

Sätt upp en rutin för att byta ditt lösenord då och då. Beroende på hur bra ditt lösenord är och vad det är som du skyddar med det så varierar tiden mellan hur ofta du ska byta. För lösenord som är bra, till ”kritiska” webbplatser/tjänster, kan en tumregel vara att byta var sjätte till tolfte vecka, speciellt om du loggar in från flera olika ställen (jobbet, hemma, hos kompisar, etc).

Missa inget!

Prenumerera på Säkerhetsbloggen via e-post!

No comments

Your email address will not be published.