Id-kapning ska ÄNTLIGEN bli olagligt

Id-kapning ska ÄNTLIGEN bli olagligt

Från och med i sommar ska det bli straffbart med ID-kapning i Sverige. Att till exempel köpa varor eller lägga upp information på Internet i någon annans namn blir enligt förslaget straffbart med upp till två års fängelse från och med den 1 juli. Brottsrubriceringen kommer att kallas ”olovlig identitetsanvändning”. 

Man kan självklart ifrågasätta hur det har kunnat vara lagligt hittills, men man får kanske vara glad att lagstiftningen inte halkar ännu längre efter verkligheten än den gör. Den digitala utvecklingen går fort, men ett lagförslag som detta hade jag hoppats få se tidigare.

”Men vi går något längre än vad utredningen sa, för om man gör på det här sättet, alltså kapar identiteten på nätet och gör det upprepade gånger mot samma person, så kommer man också kunna dömas för olaga förföljelse. Det fanns inte med i utredningen från början och gör att vi får en ännu starkare kriminalisering” säger Morgan Johansson till SR Ekot.

Tolkar jag Morgan Johansson rätt så kommer faktiskt så kallade facerapes att kunna bli olagliga i sommar. Straffbart med upp till två års fängelse. Så akta er.

 

alltidonline

Missa inget!

Prenumerera på Säkerhetsbloggen via e-post!

No comments

Your email address will not be published.