Inget vatten på flyget – men bomber är okej

Jag flög till och från USA för ett par veckor sedan och såg som vanligt soptunnorna i säkerhetskontrollen fyllas av flaskor med vatten, schampoo, felpackad tax free-sprit och hudkräm. Precis som det har varit sen ungefär den 11 september 2001.

Samtidigt har så gott som alla flygresenärer med sig en eller flera sådana här BOMBER:

 

Man skulle kunna kalla det motsägelsefullt. Varför skulle jag lägga timmar av efterforskning på att bygga nån sorts flytande kompositbomb eller bygga in TNT i klacken när jag kan göra hål i mitt mobilbatteri och bränna hål i flygplansskrovet?

Affärerna skulle gå avsevärt sämre för flygbolagen om resenärerna tvingades lämna ifrån sig surfplattor, telefoner och laptops när de gick ombord. Dessutom vore alla investeringar i Wifi på flyget förgäves. Vi lär alltså få fortsätta ha med oss bärbar elektronik på flyget, och det är uppenbarligen inga problem att ha med sig flera extrabatterier heller.

Samtidigt bevisar detta något som så många har påpekat när det gäller flygsäkerheten: Det handlar om en övervägning som flygbolag och myndigheter gör och mycket av säkerhetsarbetet på flygen är ett spel för gallerierna. Terrorister känner förstås också till att de inte kan smuggla ombord flytande bomber i flaskor och att skjutvapen i alla fall i vissa fall upptäcks i kontrollerna – ville de begå ett attentat skulle de hitta på nåt kreativt. Dagens säkerhetsrutiner betyder i värsta fall ganska lite för flygsäkerheten och man kan bara hoppas att de vet vad de håller på med.

När man ser klippet ovan förstår man iallafall plötsligt varför det inte är tillåtet med vassa föremål på flyget. Den regeln kan vi ju behålla så länge man får ha med sig BOMBER på flyget.

Missa inget!

Prenumerera på Säkerhetsbloggen via e-post!

No comments

Your email address will not be published.