Lösenord eller pinkod på mobilen: en bra idé

På söndag, när vi alla förhoppningsvis har en liten stund över att ge våra smartphones den uppmärksamhet de förtjänar, så tycker PC för allas chefredaktör Fredrik Agrén att det är dags att ställa in lösenord på mobilen eller byta det befintliga. Jag vet inte om man kan ha mer rätt än så.

Förra året hände en hel del intressant på det mobila området när det gäller vad vi gör med enheterna och hur vi gör det. Det pratades väldigt mycket om mobila betalningar och NFC och jag tror de flesta är överens om att det bara är en tidsfråga innan vi faktiskt gör stora delar av våra köp med mobilen. Antagligen använder vi den snart som nyckel här och där också. I år ser vi snart genombrottet för Swish, den tjänst en rad svenska banker har satt ihop för att vi ska kunna föra över mindre summor till varandra med hjälp av bara mobilnumret. Smart, den hittills enda kritik jag har sett är att de tar betalt för tjänsten, men det är nog ofrånkomligt att bankerna vill ha några kronor för besväret.

Vi har även sett en kraftig BYOD-trend under de senaste två åren. Det här betyder att allt fler börjar använda sina privata prylar, kanske främst tablets och smartphones, i jobbet. Då blandas både privata nätverk och privata risker med företagsinformation, det är eventuellt inte alltid bra. Har företaget en okej BYOD-policy så ska det i och för sig inte behöva vara ett problem.

En äldre och mer självklar risk är att någon kommer åt mobilen och kan komma åt e-post- och Facebookkonton. Där finns en ganska stor risk för identitetsstöld, vilket är riktigt läskigt. Vi har sett några ganska störande exempel under det senaste året.

De här trenderna pekar på hur otroligt viktigt det är att lösenordsskydda våra mobiler och surfplattor. En pinkod är egentligen inte ett särskilt starkt skydd och många vågar nog inte ha begränsningar i hur många gånger man får försöka slå in koden, men det är bättre än inget. Har du en Android-, Windows Mobile- eller Symbiantelefon är det en bra idé att köra ett säkerhetsprogram också. Det finns flera att välja mellan, även om jag naturligtvis föredrar en viss tillverkare.

Missa inget!

Prenumerera på Säkerhetsbloggen via e-post!

No comments

Your email address will not be published.