Minska dina spår på nätet – DuckDuckGo, en foliehatt för onlinesökning

Ni har hört talas om foliehatten, huvudbonaden paranoiker tar på sig för att skydda sig från tankesläsning, kosmisk strålning och annat smått och gott. I vanliga fall brukar man skratta åt det, men sedan Prism-skandalen uppdagades önskar sig nog många en foliehatt att ha på sig på nätet.

Att sökmotorjättar som Google och Microsoft har lämnat ut information om sökningar som deras användare har gjort till NSA kan ju jämföras med en form av tankeläsning. Våra sökbeteenden reflekterar ju på många sätt vad vi tänker på och sysslar med.

Det finns dock ett hyfsat enkelt sätt att skydda sig från storebrors blick över axeln när man söker på nätet: en sökmotor med det underbara namnet DuckDuckGo.

DuckDuckGo fungerar som en vanlig sökmotor som till stor del använder sig av information från crowdsourcade webbsidor som Wikipedia. Den stora fördelen är att DuckDuckGo inte sparar information om användarna. Sökningen sker alltså helt anonymt. Det betyder också att alla får samma sökresultat. Det är en stor skillnad jämfört med exempelvis Google som anpassar de individuella sökresultaten baserat på användarnas sökhistorik (i Googles fall kan även information från deras andra produkter som Gmail eller Chrome påverka sökresultatet).

För vissa är det kanske en nackdel att inte få skräddarsydda sökresultat, för andra tvärt om. Säkert är att för den som vill vara säker på att sökningen sker anonymt och inte lämnar några spår kan DuckDuckGo vara ett bra alternativ. Lite av en digital, interaktiv foliehatt – som faktiskt fungerar.

Och det verkar finnas en hel del som bryr sig om integritet när det gäller onlinesökningar.  Enligt information från DuckDuckGo har NSA och Prism-skandalen hjälpt DuckDuckGo att kraftigt öka popularitet: på bara åtta dagar gick antalet sökningar från 2 miljoner till 3 miljoner. Det tog dem 1224 dagar att nå 1 miljon sökningar, 483 dagar att komma upp till 2 miljoner och endast drygt en vecka att passera 3 miljoner-gränsen.

Missa inget!

Prenumerera på Säkerhetsbloggen via e-post!

No comments

Your email address will not be published.