Säker näthandel – Fyra faktorer för framgång

För inte alltför många år sedan var näthandel nytt och lite suspekt. Vågade man verkligen betala med kort på nätet? Kunde man lita på att varorna kom fram? Och kom de fram i tid? Idag är det näthandel enormt stort och den växer, 70 % av svenskarna e-handlar och i vissa åldersgrupper är det mer eller mindre samtliga.

Många handlar dessutom av privatpersoner på E-bay i andra länder och specialisterna ger sig ut på obskyra utländska sajter för att få tag på japanskt hårvax eller vad må vara. Orsaken är man litar man på webbutikerna för att man i de flesta fall har anledning att göra det. De flesta vet också hur riskerna med att handla privat ska hanteras, många har vanan inne från Blocket och Tradera.

I sin senaste hotrapport publicerade ESET tips för säker e-handel och där fanns en del bra idéer. Jag började fundera på vad som gör att onlineshopparen faktiskt kan känna sig säker och satte ihop några punkter som innefattar det jag anser vara allra viktigast att tänka på.

Börja med att uppdatera webbläsare, operativsystem och antivirusprogram. Kör gärna en genom­sökning av datorn på www.eset.com/online-scanner, det är gratis. Läs sedan tipsen nedan och hör gärna av dig om jag borde lägga till något.

 1. Använd säkra överföringar

Försäkra dig om att sajten du handlar för endast har säkra betalningssystem. Det ser du till exempel genom att betalningssajten har https istället för http först i webbadressen. Ibland ser du också ett hänglås eller en nyckel i webbläsarens adressfält. Spana efter kända lösningar som PayPal, Klarna, etc.

 2. Var lite surmulet skeptisk

Om ett erbjudande verkar lite för bra så är det förmodligen det, speciellt om det gäller vinterskor i december eller badbyxor i juli. Bra erbjudanden innebär självklart inte alltid en säkerhetsrisk, men de är ett tecken på att du bör vara försiktig. Tänk en extra gång om erbjudandet kommer i en oväntad kanal, som en kompis Facebookstatus (företag är en annan sak) eller i e-post från en okänd källa.

3. Inga transaktioner i öppna nätverk!

Om du måste shoppa via en wifi-uppkoppling är det viktigt att se till att den är säker. Annars finns det en risk att någon avlyssnar din trafik för att komma åt inloggningsuppgifter och liknande. Den här risken finns alltid i öppna nätverk, så regeln skulle kunna vara ”Inga inloggningar alls i öppna nätverk!”. En uppkoppling bör åtminstone vara lösenordsskyddad. Personligen använder jag alltid mobilens nätverk till datorn istället för trådlösa gästnätverk och liknande. Lite färre som tittar då i alla fall.

 4. Hur mycket detaljer ska de få?

Många webbutiker har också slopat kraven på att skapa en inloggning när man handlar, vilket på flera sätt är bra. Dels för deras egna affärer – många avbryter köp när de kommer till tråkiga formulär. Dels för att varje ytterligare spridning av personlig information innebär ännu en risk. Databaser läcker! Men, tänk på att de kan få tillgång till mycket mer information om du till exempel autentiserar dig med Facebook istället..

Missa inget!

Prenumerera på Säkerhetsbloggen via e-post!

One comment

Your email address will not be published.

  • […] Säker näthandel – Fyra faktorer för framgång För inte alltför många år sedan var näthandel nytt och lite suspekt. Vågade man verkligen betala med kort på nätet? Kunde man lita på att varorna kom fram? Och kom de fram i tid? Idag är det näthan…… […]