Säkerhetsradion – Förändringar i hotlandskapet

I torsdags var jag i på Computerworld Expo i Köpenhamn och pratade temat Changes in the threat landscape. Veckans podcast handlar om samma sak.

Kort sagt har hotbilden blivit mer spridd i och med att fler och fler typer av enheter är avancerade nog att infekteras. Det kan gälla allt från surfplattor till bilar och även om de inte alla är under attack så bör man betrakta dem som i olika grad hotade.

Viktigast är dock att andra operativsystem än Windows, både för datorer och mobila enheter, i allt högre grad drabbas av uppmärksamhet från cyberbrottslingar.

Vad är lösningen? Den kan tyckas enkelt, men är visst svårare än vi tror. En viktig del är att flera typer av enheter bör ha säkerhetsmjukvara. I många fall är stöldskydd att rekommendera, gärna med en funktion för fjärradering av data.

Kunskap om olika former av hot, sociala och tekniska, är grundläggande. Jag tror också att det är viktigt att vi behandlar nya appar och program med en sund skepsis. Väg alltid fördelarna mot risken att en app eller ett program gör mer än det säger sig göra.

 

 

 

Missa inget!

Prenumerera på Säkerhetsbloggen via e-post!

No comments

Your email address will not be published.