Slacktivist javisst?

”Kan den här lyktstolpen få fler fans än Mona Sahlin?”, ”Stoppa IPRED” och ”Vi gillar olika”. Tre exempel på fenomenet klicktivism, eller slacktivism som det också kallas. Kortfattat beskrivet utgör slacktivismen en möjlighet att göra uppror utan att faktiskt göra uppror. Att ”Gilla” en politisk eller på annat sätt uppmanande Facebooksida genom en musklickning är grunden för fenomenet som låter dig ta ståndpunkt i en fråga utan att behöva engagera dig ytterligare.

Slacktivismen beskrivs som ”höjden av egoism” av bloggaren Micke Kazarnowicz i en artikel av DN, medan andra menar att sociala medier innebär ett effektivt sätt att snabbt nå ut till en bred målgrupp och ge dem en chans att säga sitt. Men hur mycket påverkar man egentligen genom slacktivismen? Kazarnowics menar att aktivism måste innebära förändring för den drabbade, vilket ofta kräver faktisk aktivitet eller t.o.m. ekonomisk hjälp. Utgör slacktivismen ett enkelt sätt för oss att skrota dåligt samvete för att man inte donerar pengar till välgörenhet eller på annat sätt faktiskt agerar och inte bara reagerar på världens orättvisor?

I DN-artikeln konstaterar man t.ex. att slacktivism är effektivt när det handlar om namninsamling eftersom det då faktiskt är styrkan i ett högt deltagartal som är avgörande. Men rent krasst så kommer ingen musklickning att frigöra en orättvist tillfångatagen person, hitta ett borttappat barn eller rädda hundvalpar från att olagligt fraktas mellan olika länder. Vilket leder oss till den ganska skrämmande slutsatsen; har vi blivit så avtrubbade att vi känner oss tillfredsställda med denna grad av deltagande i frågor vi egentligen brinner passionerat för? Diskutera gärna med oss på vår Facebooksida!

Missa inget!

Prenumerera på Säkerhetsbloggen via e-post!

No comments

Your email address will not be published.