SOPA åkte i soporna

Det amerikanska lagförslaget SOPA (Stop Online Piracy Act) och systerförslaget PIPA (Protect IP Art) mötte extremt högljudda protester redan från första början och nu har politikerna tvingats backa i frågan. De två förslagen var resultatet av en brett efterfrågad lösning på problemet med olaglig fildelning, främst från företag i underhållningsbranschen och mjukvarutillverkare. Helt förståeligt ur företagens perspektiv eftersom få önskar ge bort gratis det som var menat att kosta pengar.

Men problemet med SOPA/PIPA låg inte i avsikten bakom förslagen, utan i den slutgiltiga utformningen. Den skulle inte stanna vid att stoppa olaglig nedladdning, utan ta det ett steg längre. Ett genomförande av SOPA/PIPA skulle till exempel innebära att den amerikanska staten ges tillstånd att vidta juridiska åtgärder mot alla webbsidor (oavsett ursprungsland) som de anser gör upphovs­rättsintrång. Det skulle till exempel kunna innebära att sökmotorer och liknande sajter som länkar till svartlistade sidor tvingas ta bort länkning och information till dessa sidor. Samma sak för företag som annonserar på svartlistade sidor. Det skulle även ge företag möjligheten att skapa sina egna svartlistor över sajter de inte anser följer copyrightpolicyn.

Från början stod många av de större tech-företagen (så som Apple och Microsoft) bakom förslaget, men allt eftersom att debatten bredde ut sig började flera av dem att backa. Till exempel uttryckte både Mozilla och Google sitt missnöje mot SOPA/PIPA efter att först ha stått bakom förslaget.

Så rent praktiskt då, för oss vanliga Internetanvändare? Sajten 1stwebdesigner.com listar en rad möjliga scenarion som hade kunnat bli verklighet om lagförslagen klubbats igenom. Till exempel skulle rent tekniskt YouTube-videor där barn sjunger med till sina favoritlåtar kunna svartlistas och försätta hela familjen i tvist med skivbolag.

Att hitta en lösning på problemen med olaglig nedladdning och stöld på Internet är en prioriterad fråga, men SOPA och PIPA var inte svaret. Lagförslagen lades på is under förra veckan och vi får hoppas att man återkommer med en mer hållbar lösning som känns acceptabel för både allmänhet och företag.

Under nästa vecka så ska jag skriva lite om det aktuella ACTA-avtalet också!

Missa inget!

Prenumerera på Säkerhetsbloggen via e-post!

No comments

Your email address will not be published.