Twitter i siktet för nätfiskarna

Facebook har nu funnits i mer än fem år och ökar fortfarande i popularitet. Sociala nätverkssidor är omåttligt populära bland användarna, men även bland arbetsgivare, marknadsförare och journalister, eftersom de utgör en veritabel guldgruva för den som söker personlig information om människor. Tyvärr gör detta dem lika omåttligt populära bland IT-brottslingar. Olika former av nätfiske och virusattacker har blivit vardagsmat.

Få är väl de som aldrig fått ett obegripligt meddelande med konstigt språk och en skum länk från någon Facebookbekantskap. Det senaste året har vi också sett att Twitter blivit ett populärt mål för olika former av attacker.

På Twitter sker många angrepp genom Twitters Trending Topics. De som försöker sprida skadlig kod den vägen twittrar samma ord om och om igen, så att de till slut kommer upp på listan över de populäraste ämnena på sidan. Det ger dem en legitimitet, och många klickar på länkarna utan att tänka på vad som ligger bakom.

Vi råder alla användare att undvika att klicka på länkar som innehåller orden TwitterBest.mp eller Zasaden.mp. En sådan länk resulterar ofta i falska virusvarningar eller uppdateringar av mjukvara som kan se legitim ut. Målet är som vanligt att komma åt användarnas personliga uppgifter eller pengar.

Var därför alltid noga med att vara försiktig när du klickar på länkar eller laddar ner program – till och med när det är någon du litar på som postar det. Kolla också in hur du gör om du skulle råka ut för något av detta på Facebooks egen säkerhetssida.

Missa inget!

Prenumerera på Säkerhetsbloggen via e-post!

No comments

Your email address will not be published.